TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Het zal je maar gebeuren: je vraagt een uitkering aan bij het UWV, maar dat wordt geweigerd. Je gaat in bezwaar en beroep en na vijf jaar krijg je je gelijk: je hebt alsnog recht op een uitkering over de afgelopen jaren. Er volgt bijvoorbeeld een nabetaling van ca. € 100.000. De feestvreugde is van korte duur. Je belastingadviseur vertelt je dat er een nabetaling van belasting moet plaatsvinden van duizenden euro's. En dat de toeslagen dat jaar ook terugbetaald moeten worden. Hoe kan dat?

Progressief tarief

Het belastingtarief in box 1 neemt toe naarmate er een hoger inkomen wordt genoten. Qua belastingtarief is er niet eens zo heel veel verschil tussen het hoogste en het laagste inkomen: circa 10%-punt. Het verschil in progressie zit met name in de heffingskortingen. Hoe hoger het inkomen, hoe minder recht op heffingskorting. Inkomens boven € 100.000 hebben vrijwel geen recht meer op heffingskorting.

In de bijgaande grafiek (uit de Miljoenennota 2019) is duidelijk te zien dat het effectieve tarief bij een inkomen van € 20.000 nog geen 10% bedraagt en bij een inkomen van € 100.000 bedraagt deze 40%. 


Dus in mijn voorbeeld betaal je € 30.000 extra belasting bij een uitkering ineens! Is dit eerlijk? Goeie vraag!

Biedt middeling een oplossing?

Middeling is een oplossing voor degenen die in een bepaald jaar in de hoogste schijf (in 2020 en 2021: 49,5% vanaf een inkomen van € 68.507) terecht komen, terwijl zij in andere jaren met het inkomen in box 1 ruim onder de hoogste schijf blijven. Bij middeling wordt het inkomen gelijkmatig over drie jaren herverdeeld en dan wordt opnieuw de belasting berekend. Wanneer het verschil in belasting meer dan € 545 bedraagt, wordt het meerdere op verzoek terugbetaald.

Er ontstaat echter een probleem ‘aan de onderkant van het loongebouw’. Het systeem van middeling houdt geen rekening met heffingskortingen die bij een gelijkmatig verdeeld inkomen wel uitbetaald zouden zijn. Zeker nu de meeste heffingskortingen inkomensafhankelijk zijn geworden, is het verschil nog groter geworden en wordt er geen compensatie vanuit de Belastingdienst geboden. Althans: middeling vormt geen oplossing, want bij middeling wordt er geen rekening gehouden met heffingskortingen.   

Aanvechten bij de Belastingdienst?

Je zou zeggen: dan vecht ik het aan bij de Belastingdienst. Dat dacht een oud-militair ook toen hij ontslag kreeg bij Defensie in 2008. Ruim vijf jaar na zijn ontslag kreeg hij rechtsherstel aangeboden en alsnog zijn salaris over de afgelopen vijf jaar nabetaald in 2014.

Hij had de Belastingdienst gevraagd het salaris toe te rekenen aan de jaren waarop dit betrekking had. Hier ging de Belastingdienst niet in mee en uiteindelijk de Hoge Raad in de uitspraak van 20 december 2019, ECLI:NL:HR:2019:2003, ook niet.

Feit blijft dat bij nabetaling van loon of uitkering over diverse jaren er belastingnadeel ontstaat. Wie moet dit vergoeden?

Aanvechten bij de veroorzaker van de belastingschade?

Wanneer er sprake is van een onrechtmatige daad, heeft het slachtoffer het recht op vergoeding van deze schade. Met andere woorden: de belastingschade is ontstaan doordat ten onrechte geen voorschot van salaris c.q. uitkering is verstrekt, terwijl er wel recht op bestond. 

Op de website van het UWV staat het volgende hierover vermeld: 

"U had recht op een uitkering maar deze is niet betaald. Achteraf krijgt u in 1 keer een nabetaling van de uitkering over een aantal jaren. U moet hier dan meer belasting over betalen dan wanneer u de uitkering in delen kreeg betaald. UWV moet de schade dan vergoeden."

Conclusie

Heb je te maken met een nabetaling van loon of een uitkering, hou er dan rekening mee dat je extra inkomstenbelasting verschuldigd bent in dat jaar. Er kan ook sprake zijn van terugbetaling van toeslagen in dat jaar. Mogelijk is de schade nog groter, omdat voor toeslagen vermogenstoetsen bestaan. Schakel een belastingdeskundige zoals Helder in Belastingen in om de belastingclaim te berekenen en dien deze claim in bij je (oud-)werkgever of uitkeringsinstantie.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

13.886

Pages served

1.671.346

Retention

11.5 min

Interactions

1.110

20 May 21

Gezamenlijke bankrekening kan leiden tot problemen met schenkbelasting. Geen voltooide vermogensverschuiving bij beperkte gemeenschap, aldus de Hoge Raad.

19 Feb 21

Vermindering belastingrente mogelijk bij carry back. Volgens rechtbank handelt Belastingdienst in strijd met evenredigheidsbeginsel

19 Feb 21

Geen coronareserve, maar wel verliesverrekening voor IB-ondernemers

25 Jan 21

Ruzie met zakenpartner: wie de belastingschuld krijgt. Leg afspraken goed vast.

22 Jan 21

Belastingdienst maakt zich mogelijk schuldig aan discriminatie

Meer
Minder
7 Jan 21

De oude box 3-grens geldt in 2021 nog wel voor de toeslagen volgens de belastingplannen

7 Jan 21

Belastingschade door nabetaling UWV kan wel degelijk verhaald worden. UWV meldt extra heffing door uitkering ineens te zullen vergoeden

3 Sep 20

Voorkom misbruik van volmacht bij een levenstestament

18 Jun 20

Corona-crisis: hoe om te gaan met het urencriterium?

19 May 20

Corona-crisis: hoe om te gaan met leningen in de BV

2 Apr 20

Corona-crisis: hoe om te gaan met het gebruikelijk loon?

8 Nov 19

Eenmanszaak en BV: kan dat samen?

6 Sep 19

Belastingplan 2020: zelfstandigenaftrek wordt in 10 jaar afgebouwd van € 7.280 naar € 5.000. Beter zou zijn het urencriterium te vervangen door inkomenscriterium

13 Aug 19

Levenstestament van levensbelang voor de ondernemer

14 May 19

Mag je geld uitlenen aan een BV vanuit de eenmanszaak?

20 Jan 19

Vergissing adviseur zorgt voor aanslag met boete aan belastingplichtige

3 Jan 19

Volhouden bij betwisting ondernemerschap door Belastingdienst loont

9 Oct 18

Winst ondernemer blijft belast tegen hoog IB-tarief; aftrekposten tegen steeds lager IB-tarief aftrekbaar

7 Aug 18

In de wolken met oude VAR-WUO. Claim status fiscaal ondernemer

2 Aug 18

Aanschaf pand in de juiste BV

6 Jul 18

Geen ondernemer en toch zelfstandigenaftrek?

8 Jun 18

Geruisloze terugkeer uit de BV

16 Apr 18

Hoogte boete onterecht? Ga in bezwaar en vraag om vermindering!

23 Feb 18

Voorkom dat reservering fiscale oudedagsreserve (FOR) leidt tot forse aanslag inkomstenbelasting in box 3

12 Dec 17

Zijn studiekosten aftrekbaar als ondernemingskosten of als scholingskosten?

29 Nov 17

Ondernemers in de zorg zijn lang niet altijd fiscaal ook ondernemer

21 Jul 17

In welke BV koop je als DGA nu je bedrijfspand? Of doe je dat in privé?

17 Jul 17

Recht op zelfstandigenaftrek is niet vanzelfsprekend

Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.